Historie

Harfsen is een dorp gelegen aan de provinciale weg van Deventer naar Lochem.

Hier is op 6 april 1946 door 6 mensen de accordeonvereniging VIOS (Vooruitgang Is Ons Streven) opgericht. Repetities werden gehouden in de woonkamer van één van deze leden. Een half jaar later was de vereniging al gegroeid naar 16 leden. Repetities werden daarna gehouden in een werkplaats en later in de achterzaal van het plaatselijk cafe.

Een jaar later werd er al een uitvoering gegeven. De dirigent, de heer P. Homburg stond, volgens het jaarverslag van de secretaris: “met beklemd hart en moedige lach”, voor het orkest.

Al spoedig ging men ook deelnemen aan concoursen, toen georganiseerd door de Nederlandse Accordeonbond.

Een wel heel bijzonder evenement was de deelname aan een marswedstrijd te Zwolle, speciale klemmetjes op de accordeon voor de muziek, een jury, niet alleen voor de muziek, maar ook het lopen werd beoordeeld. Van de 11 deelnemende orkesten kreeg VIOS de 4e plaats.

 

In 1952 kreeg VIOS de heer J. Brekvoort als dirigent. De vereniging groeide en in 1959 werd voor het eerst een uitvoering gegeven met een A- en B-orkest.

In 1966 werd de heer J. Zweverink uit Lochem als dirigent benoemd. Voor de uitvoeringen werd een land of een thema gekozen en de bijpassende muziek gespeeld. Veel werd er ook samengewerkt met de accordeonverenigingen in Laren en Lochem, welke ook geleid werden door de heer
J. Zweverink. Ook de jeugd van deze verenigingen werd hier bij betrokken met o.a. muzikale jeugdmiddagen.

In 1985 werd de muzikale leiding overgenomen door Inge Zieverink-Brilleman.

Een hoogtepunt in het bestaan van VIOS was wel de deelname aan het Wereld Muziekconcours in Kerkrade, waar een eerste prijs en promotie naar de Ere-divisie werd behaald.

Door vertrek in 1994 van de dirigente ging het orkest verder onder leiding van Rob Zieverink.
In april/mei  2017 heeft Rob afscheid genomen van het orkest.

Sinds juni 2017 staat het orkest onder leiding van Wil Plas.

VIOS is nog steeds een actieve vereniging met nu 24 leden, opgesplitst in een A- en een B-orkest.
We treden op in bejaarden-/verzorgingshuizen; tijdens of na een kerkdienst; maar ook op de camping e.d.
Bovendien werken we graag mee aan gezamenlijk concerten met de zusterverenigingen uit Laren en Lochem, maar ook met koren.

De muziek die gebracht wordt is in hoofdzaak concert- en luistermuziek, zoals filmmuziek, muziek uit musicals en verder bekende in het gehoor liggende nummers. Maar ook de popmuziek wordt niet vergeten.

Zelfs een optreden in Paradiso in Amsterdam staat op onze lange lijst van muzikale activiteiten.